Vår plats

En plats för alla

Låt oss berätta om Gnosjö kommun, vår plats på jorden.

Här lever vi omgärdade av sjöar, skogar, höjder, byar och samhällen. Vi tar oss fram på spänger över mossar, stigar i skogen, vägar och järnvägar. Här lever människor som brinner för sin bygd. Människor som är föreningsaktiva och samhällsengagerade. Här är det inte långt från idé till verklighet - för vi hjälps åt att bygga drömmar, tillsammans.

Gnosjö

Den enkla platsen att leva

Gnosjö är centralorten där service och boende blandas med arbetstillfällen. Här lever du den hållbara 5 minuts stadens ideal, med allt du behöver i vardagen på gångavstånd. 

Vi ligger inbäddat i de småländska skogarna och härifrån når du enkelt Värnamo som ligger 3 mil öster ut och Gislaved 2 mil sydost ut. Genom orten går kust till kustbanan och från Gnosjö station når du  Kalmar österut och Göteborg västerut med tåg. Jönköping når du på under 1 timma, Halmstad på 1,5 timma och Göteborg på under 2 timmar. 

Här finns affärer, restauranger, vårdcentral, apotek, bibliotek och mycket mer. Här finns flera förskolor, grundskolor, gymnasium, skidgymnasium samt vuxenutbildning.

I Gnosjö finns rekreationsområdet Töllstorp med sport- och simhall, rehab och spa, utegym, fotbollsplaner, discgolfrundor och flera hinderbanor. Elljusspåret går runt Töllstorpasjön och här kan både löpa och åka rullskidor. Utmed gångstigarna i området finns flera iordningsställda grillplatser och här hittar du även MTB-leder. 

Här är det enkelt att leva!

DJI 0601

Hillerstorp

Bo granne med Store Mosse

Hillerstorp är kommunens näst största tätort och ligger i östra delen av kommunen. I utkanten av orten ligger Store Mosse nationalpark, där du kan besöka naturum, gå på vandringar och beskåda det rika fågellivet med mera.

Här bor cirka 1800 personer och här finns affär och café, värdshus och restauranger samt ett allaktivitetshus, Hillerstorps arena, med tennis, paddel, boulbanor och fotbollsplaner. I Hillerstorp finns en nybyggd modern förskola och grundskola till och med högstadium samt bibliotek. Här finns en stark och engagerad samhällsförening som tillsammans med det lokala näringslivet aktivt påverkar och skapar liv på orten. Vi är en plats som växer och här finns flera stora företag, såsom Thule, Axelent och Liljas plast. 

Hillerstorp ligger 2 mil nordväst om Värnamo och 6 mil söder om Jönköping och ligger i krysset av väg 151 och väg 152. I centrala Hillerstorp finns den vackra småbåtshamnen som ändpunkt på Marieholmskanalen som förbinder Hillerstorp med Marieholm via Flatensjön.

DJI 0936

Kulltorp

Lantlig idyll med närhet till äventyret

Kulltorp är platsen för den som letar efter ett vackert lantlig boende, med närhet till äventyr. Här blir vilda västra Småland verklighet, med närhet till både Store Mosse och High Chaparral. 

Du som hittar hit finner fin natur och mysigt boende. Här bor det närmare 350 invånare och vi har en lanthandel, förskola samt låg- och mellanstadieskola. I den bokskog som ligger i anslutning till skolan finns möjlighet för skolbarnen att soliga dagar kunna ha skolverksamhet utomhus.  

I Kulltorp finns utbyggd busstrafik mot Forsheda och vidare mot Värnamo åt ena hållet, samt åt Gnosjö och mot Hillerstorp och vidare mot Jönköping åt andra hållet.  

Kulltorp (2)

Nissafors

Finn lugnet vid foten av äventyrsberget

I Nissafors bor du på höjden ovanför Lillesjön, Hammarsjön och Nissan. Här bor du ett stenkast ifrån äventyrsberget Isaberg, med äventyr för alla åldrar och intressen.

På Isaberg åker du skidor, mountainbike, testar pumptrack eller går höghöjdsbanor. Här kan du få utlopp för ditt friluftsintresse genom att paddla kanot, åka trampbåt, bada i någon utav Nissansjöarna. Från Nissafors kan du vandra ut i något av de intilliggande naturreservaten. Vi bor granne med Isabergs golfklubb och Hestraviken hotell med spa och restaurang när du vill säytta guldkant på tillvaron. 

I Nissafors bor det drygt 350 personer. Här finns förskola och goda bussförbindelser till Gnosjö och Hillerstorp på ett håll och Hestra, Gislaved och Jönköping på andra hållet. 

 

GNOSJO BRAND 210904 0874 4K

Törestorp och Österskog

Byarna på framfart

Törestorp  och grannorten Österskog hänger nästan ihop och ligger strax utanför Hillerstorp. Här finns även flera företag belägna såsom HangOn och Gunnars Tråd. 

I Törestorp finns bland annat en populär lekplats, Töaparken. Töaparken l, utomhusisbana och pulkabacke med lift. Parken sköts av Töresatorps samhällsförening och sponsras av företagen i området. Här har boende tillsammans även hjälpts åt att ordnat en mountainbikeled.

I Österskog, ovanför Törestorp, bor man i vackert kulturlandskap med högt och fint utsiktsläge, och här förbereder kommunen nya tomter för småhusbebyggelse. 

I Törestorp finns bussförbindelse mot Gnosjö och Forsheda och vidare mot Värnamo. Du kan också åka mot Hillerstorp och vidare till Jönköping.

Namnlöst 1

Marieholm och Åsenhöga

Anrik bruksort, musik och eklundar

Åsenhöga är vackert och lantligt belägen kyrkby, här bor ca 200 invånare och här finns förskola, låg- och mellanstadieskola. Här finns bussförbindelse mot Gnosjö på ett håll och Hillerstorp på andra hållet. I Åsenhöga finns även en hembygdspark, med våffelcafé under sommaren, en spännande ödekyrkogård med gravar från 1600-talet och ett riktigt bra brassband! 

Marieholm är en gammal spännande bruksort med restaurerad industrimiljö och vidsträckt utsikt. Här lever bruksmiljöerna upp under sommaren med hantverkscafé, familjefestivalen Royalfest samt den årliga julmarknaden. Här finns upprustade vandringsleder, bland annat Saxhytteleden. Från Marieholm kan man ta sig vattenvägen på Marieholmskanalen via Flatensjön och nå ända fram till hamnen i Hillerstorps centrum. Här finns bussförbindelse mot Gnosjö på ett håll och Hillerstorp på andra hållet. 

Marieholm
Skylt Marås

Våra byar och landsbygd

Åsenhöga, Marieholm, Marås och Käringagärde, Tyngel, Brännehylte och Götarp

Våra småorter är spridda i vår geografi.

Marås och Käringagärde ligger mitt emellan Gnosjö och Hillerstorp och erbjuder ett lantligt boende med närhet till grannar och service i Gnosjö centralort 5 km nordväst om samhället. Här finns flera bussförbindelse mot Gnosjö och Hestra åt ett håll och Värnamo samt Vaggeryd åt det andra hållet. 

Tyngel erbjuder både mysigt boende och industri, har har Troax sitt ursprung och har fortsatt växa. Här finns bussförbindelse mot Gnosjö och Hillerstorp på ett håll och Forsheda på andra hållet. 

Brännehylte ligger strax utanför Hillerstorp och här finns förutom boende flera industrier även Brännehylte handelsträdgård. Brännehylte är föddelseort till Bengt Erlandsson, Big Bengt, som startade High Chaparral. Här finns flera bussförbindelse mot Hestra och Gnosjö på ett håll och Vaggeryd och Värnamo på det andra hållet. 

Götarp är ett samhälle som böjer sig runt Götarpsjön, 5 km från Gnösjö centralort. Här ligger husen med utsikt över sjön i ett landskaps som ömsom är öppna ängar och ömsom slutna skogar. Här finns bussförbindelse mot Gnosjö på ett håll och Hillerstorp på andra hållet.

Hästgård Götarp

Vi som lever här

9 438 invånare

75% bor i tätort

25% bor på landsbygd

74% födda i Sverige

26% födda utomlands