Leva och bo i Gnosjöandan

Välkommen till Gnosjöandan

På vår naturnära plats har vi ett rikt föreningsliv där människors engagemang skapar en mångfald av arenor för aktivitet och gemenskap. Med två större tätorter, småorter samt flera byar finns här allt från förskolor till gymnasium och vuxenutbildning. Allt detta och lite till i fin balans med våra cirka 570 spännande företag.

Vi hoppas att du vill bli en aktiv del av Gnosjöandan och välja att sätta ner dina bopålar här och tillsammans med oss förverkliga det liv du drömmer om. Oavsett om du vill bo centralt i en tätort, på landet ensam vid en sjö eller i en bygemenskap välkomnar vi dig till Gnosjöandan. 

Gnosjöandans budord

Vi löser problem genom att ta hjälp av varandra

Vi är motiverade av andras framgångar
Vi är positiva till samverkan
Vi är ambitiösa och vågar vara bra
Vi är kluriga
Vi är beredda att ta egna initiativ
Vi krånglar inte till det
Vi är generösa och hjälpsamma
Vi är sparsamma, men aldrig snåla
Vi bygger bygden
Vi är stolta över Gnosjöandan

Gnosjöandans 10 budord togs fram 2015. Tusentals av Gnosjöandans egna invånare och företag har bidragit till att definiera vad det innebär att arbeta enligt Gnosjöandan.

Gnosjöandan är ett sätt att leva och en arbetskultur. Budorden representerar grundläggande värderingar och principer som har förankrats i regionens själ och hjärta och är grunden för framgång och tillväxt här. Gnosjöandan är något vi vill välkomna dig att uppleva hos oss, och hoppas att du kan känna dig hemma i vart än i världen du finns. 

GNOSJO BRAND 210906 7882 Bleu 4K

Nöden är uppfinningarnas moder

Gnosjöandan utmärks av klurighet, entreprenörskap och hjälpsamhet. Här är kargt och stenigt och historiskt har det varit svårt att försörja sig på jordbruket. Istället blev vi redan under 1600-talet duktiga på metallbearbetning. Med tiden blev smedjor och tråddragerier till industrier och nya uppfinningar. Ett starkt socialt kitt och informella nätverk innebar att ett handslag på kyrkbacken eller vid fotbollsträningen blev nya affärer. 

Vår kommun

Yta: 520 hektar

5% Bebyggd mark

67% Skogsmark

6% Jordbruksmark

22% Myrmark/övrigt

111 Sjöar

Närmare än du tror

Vi brukar säga att du aldrig är längre än två meter bort ifrån en produkt gjord i Gnosjöandan. Här gör vi mycket av det du i vardagen behöver för att livet ska fungera eller bli extra vackert!

Härifrån är det närmare än du tror! Med tåg eller bil når du Göteborg på två timmar, Malmö på tre, Stockholm på drygt fyra och Jönköping på en timme. Värnamo och Gislaved når du på under en halvtimme.

Här väntar karriärmöjligheter, besöksupplevelser och vardagsliv präglat av nytänkande, företagsamhet och närkontakt med resten av världen. Här finns storslagna skogar och en hjälpande hand och här möts galna idéer och idogt arbete. 

Precis vid kommungränsen i väster återfinner du Äventyrsberget Isaberg med pulshöjande upplevelser och i öster finns plats för vandring på Store Mosse där tanken fritt kan vandra medan ögat färdas över vidderna. 

GNOSJO People 230525 3333
  • DSC01040
  • DSC 0084
  • DSC 0087
  • Elljusspår Töllstorp Grus Väg Skog Juni 2021
  • DSC03646
  • DSC03661
  • DSC00730
  • GNOSJO People 230525 3283 (1)
  • GNOSJO BRAND 210904 4681 Flare 4K

Kontakta oss

Namnlöst 1

Lina Gerdin

Samhällsutvecklare

0370 33 10 19

lina.gerdin@gnosjo.se