Borgen Outdoor

Borgen Outdoor

En friluftsanläggning som bjuder på spänning för alla. Här kan du springa, cykla, spela discgolf, orientera, åka wakeboard, längdskidor och mycket mer.

Borgen Outdoor

Genom föreningar har Borgen Outdoor gjorts  till en utomhusarena med liv, rörelse och många adrenalinfyllda aktiviteter. Och med fina grillplatser, snygga vindskydd och den stora Aluminiumstolen, är det även spännande för den som inte är lika våghalsig av sig. Välkommen hit för att utöva just din favoritsport, testa något nytt, eller bara njuta av den friska luften här i Alandsryd.

På området finns flera enduro- och mountainbikeleder, en korthålsbana med 9 hål för discgolf, flera grillplatser samt en motionsstation med olika styrkeredskap. Vattenkran finns i närheten av parkeringen/stugan, där du kan spola av cykeln eller fylla på vattenflaskan. Den är avstängd under vintermånaderna när det är kallt och det finns risk för att vattnet fryser.

Motionsspår
Det finns flera motionsspår för promenader och löpning. Elljusspåret är 2,4 km i kuperad terräng som även prepareras för skidåkning när det är möjligt. Hela naturskidspåret är 4,8 km långt, inklusive elljusspåret. Det är belyst på morgonen mellan kl. 5.30 och 9.00, och mellan skymning och kl. 23.00.

Borgenstugan
I Borgenstugan finns toaletter, omklädningsrum, dusch och bastu att låna.

Öppettider för omklädningsrum
Mån–tors kl. 06.00–9.00 och 16.00–22.00

Fre kl. 06.00–09.00 och 16.00–19.00

Lör kl. 09.00–18.00

Sön kl. 09.00–22.00

Öppettider för toaletter
Mån–tors kl . 06.00–22.00

Fre kl. 06.00–19.00

Lör kl. 09.00–18.00

Sön kl. 09.00–22.00

Lille Mosse
Lille Mosse är en naturpark som du hittar innanför motionsslingan på 900 meter. På platsen finns fina vindskydd, grillplatser och ett trädäck som bjuder in till aktiviteter och återhämtning.

Alandsrydsbacken
Alandsrydsbacken, som är en del av Borgen Outdoor, erbjuder alpin skidåkning med lift i form av knapplift. Här finns ett snösystem som säkrar för bra snöförhållanden samt en pistmaskin för en välpreparerad pist. Här kan du även hoppa, åka skicross, käpp, rails och gå i skidskola. Skid- och snowboardutrustning finns att hyra och det finns grillplats och värmestuga med toalett.

När det inte ligger snö i backen kan den användas för downhill-cykling, med tillhörande lift för cykeln. Den är öppen vid enstaka tillfällen, så håll utkik på Alandsrydsbackens facebooksida för att se när den är igång.

Värnamo Wake Park
Sveriges snabbaste wakebordpark hittar du i Alandsryd. Anläggningen håller toppklass och kan beskrivas som en skidlift på vatten, eldriven och miljövänlig. Det finns också unika hopp i olika svårighetsgrader.

Du behöver inga förkunskaper och vi har utbildade instruktörer på plats. All utrustning ingår som våtdräkt, hjälm, flytväst och bräda. Alla deltagare står för egen utrustning såsom badkläder och handduk. Toalett och omklädningsmöjligheter finns.

Ett pass i parken är 30 minuter långt och kostar 260 kr.


Discgolf
Discgolf påminner om vanlig golf och går ut på att spelarna försöker kasta sina discar mot målet, det vill säga korgen, med så få kast som möjligt. Värnamo kommun har flera discgolfbanor varav en finns här i friluftsområdet Borgen Outdoor. Banan är gratis och alla är välkomna att spela.

Banan invigdes 2020. Den har nio hål och första utkasten ligger precis norr om Borgenstugan. Längden på banorna är 45–83 meter.


Mountainbike (MTB)
Borgen har flera utmarkerade MTB-leder i varierande terräng.

Grön led är 3 km lång.
Svart led, Svenska mästerskaps-banan (SM), är 5 km lång.
Orange led är 8 km lång.
Blå led är 15 km lång.
Samtliga leder är utmärkta med skyltar och markerade med pilar. Följ pilarnas riktning när du cyklar. Orange led och blå led går delvis på kommunens mark och delvis på privat mark, därför behöver du ta hänsyn till de privata markägarna.

SM-banan är väldigt teknisk och innehåller många så kallade drops och hinder. På området finns även en pumptrack.

Barn kan med fördel cykla på den 250 meter långa barnbanan som ligger vid Borgenstugan, längst upp i backen. Det finns även en barnvänlig grön led på 450 meter med kurvor och roliga teknikövningar. Friluftsfrämjandet håller MTB-kurser för barn och ungdomar.

Lille Mosse, Borgen Outdoor Original (610465)