Joel Björnlinger valde Gnosjö för skidåkningen, gemenskapen & entreprenörskapet

Joel Björnlinger är både skidåkare och entreprenör. Hans företag Silent Industry arbetar för att få ner ljudnivåer i industrin, för att få bättre arbetsmiljöer.

20/11/2023

Joel Björnlinger kom till Gnosjö för att läsa på GKC, Gnosjöandans kunskapscentrums Skidelitgymnasium för fyra år sedan.

Skidelit GKC har gott renommé

– När jag var sexton funderade jag på vad jag skulle bli och vad jag skulle läsa. Jag hade alltid åkt skidor, så det landade på att jag ville satsa på skidåkningen. Mora och Sollefteå kändes lite avlägset. Då hade jag Ulricehamn och Gnosjö att välja på. Valet föll på Gnosjö. Här har Micael Elmblad byggt upp verksamheten. Han är känd i skidkretsar och har jobbat med detta hela sitt yrkesverksamma liv. På skidgymnasiet har du mycket träning och tävling med riktig snö. Skidåkningen var det som avgjorde mitt val.

Lätt att få jobb direkt efter gymnasiet

Nu är Joel drygt 20 år och har bestämt sig för att stanna kvar för att pröva sina vingar som entreprenör. Han läste med teknikinriktning på GKC och har funderingar på att läsa vidare i framtiden.

– På teknikprogrammet fick jag med mig det man efterfrågar här, framförallt kombinationen av det teoretiska och det praktiska, tillexempel CAD och praktisk industriteknik. Här kan du få jobb direkt efter studierna, bara du visar vad du går för. Mina kompisar hemma i Jönköping går utan jobb. Här är du efterfrågad. Kraven är inte så höga, bara man sköter sig och har engagemang i det man gör. Jag har till och med fått tacka nej till jobb. Medan kompisar, som läst teknik i Jönköping har det annorlunda.

Joel Björnlinger

Långloppsvärldscupen lockar

Det är av flera anledningar som Joel har bestämt sig för att stanna kvar efter gymnasiet. Bland annat då han fick upp ögonen för entreprenörskap.

– Den första anledningen att jag stannat är Ski Team Göhlins satsning på unga åkare mot långloppsvärldscupen. Jag vill satsa här, här har jag många träningskompisar. En del av oss är med i teamet, andra står strax utanför. Men vi tränar ihop och sporrar varandra för att hela tiden gemensamt bli bättre. Vi vill alla att alla ska lyckas. Det är nog grunden till en sund och utvecklande elitmiljö.

Faktum är att vi är ett helt gäng skidåkare som bor i samma hus. Det är en väldig gemenskap! Kombinationen av ett skidgymnasium och ett team i långloppsvärldscupen i samma bygd, skapar förutsättningar att bedriva sin skidsatsning från första år som junior till senior. Steget från juniortiden till senior, som är svårt för många, blir mer naturligt här. Det, som har skapats tack vara skidgymnasiet och Ski Team Göhlins i Gnosjö, är unikt i sitt slag. Verkligen en inspirerande miljö för åkare som mig!

Vi vill framåt och här får vi möjligheterna. Tanken är att ta sig in teamet om någon säsong, men det gör sig inte av sig självt, många träningstimmar måste göras och konkurrensen är tuff.

Att Joel är entusiastisk kring skidåkningen är lätt att förstå.

– Den andra anledningen är att jag under gymnasiet fått insikt om företagande. Det är väl lite på grund av Gnosjöandan, som jag vill starta företag efter att ha drivit UF-företag under gymnasietiden.

Nära hem och till studier

Joel tycker att det är härligt med gemenskapen han fått bland Skidelitkompisarna. Han menar också att det inte är så stora avstånd varken till familjen eller till eventuell studieort om han vill läsa vidare.

– Bor jag här så har jag nära hem till familjen. Vill jag plugga är det inte så långt till Högskolan i Jönköping. För andra kan Campus Värnamo vara ett mycket bra alternativ där utbildningarna speglar efterfrågan på arbetsmarknaden i GGVV-området. Men det är klart att den dag jag inte längre vill satsa på skidåkningen kommer nog ett studentliv på högskola eller universitet locka.

Joel Björnlinger Silent Industry BESKUREN

Silent Industry vid sidan av

Sedan ett år tillbaka har Joel arbetat på idén med hans företag Silent Industry.

– Jag började först kolla marknaden och undersöka intresset under sista året på gymnasiet. Det är först nu i höst som jag kommit i gång på riktigt. Jag jobbar 60 procent på en industri i Anderstorp och två dagar här i Gnosjö. Med deltidsjobbet får jag in stadiga pengar, samtidigt som jag kan bygga upp min verksamhet. Vi ljudisolerar maskiner i industrin, vilket vi har sett att det finns en marknad för i Gnosjö.

Joel har sitt kontor än så länge i Broder Trycks lokaler. Här arbetar Edvin Claesson och Joel sida vid sida med sina olika projekt. Det är lite kaos just nu på grund av trångboddheten. Soffan, som fanns tidigare, har fått ge plats för ett skrivbord. Silent Industry handlar om att skapa bättre, tystare arbetsmiljöer. Oftast är lösningarna helt skräddarsydda.

– Det är lite som Steve Jobs och Apple. Han började ju i ett garage. Idag betalar folk för att komma och se det.

Det är ju helt klart att man måste ha förebilder och våga tro på sin idé. Utan mod kommer man inte långt. Det är lättare att våga när man redan drivit företag under gymnasiet. Sen rullar det på.

– Den tredje anledningen att jag bor kvar här är att jag träffat en tjej under gymnasiet. Hon kommer här ifrån. Hon åker inte skidor. Hon är normal, skrattar Joel.

Det är nog så att du behöver vara lite tjurskallig både för att vara längdskidåkare och för att vara entreprenör. Det är inte är så konstigt att det går hand i hand. Med envishet kan du komma långt.

Jessica.Johansson

Kärleken och jobbet fick Josefine Johansson att flytta hit

16/11/2023

Det var inte svårt för Josefine att ta steget att lämna Örebro för Gnosjö. Här fanns inte bara en discgolfbana, utan också närhet till naturen och kärleken.

Läs merArrow-right
Gnosjöandan Linda Fransson

Linda Fransson

23/11/2022

Linda Fransson är uppvuxen på det numera medelstora familjeföretaget Gnosjö Automatsvarvning. Ja, alltså bokstavligen uppvuxen på företaget. Hon föddes nämligen samma dag som köpet av bolaget gick igenom.

Läs merArrow-right
Madelene Berg Gnosjöandan

Madelen Berg

24/10/2022

Madelen Berg är född och uppvuxen med Gnosjöandan. I den andan har hon drivit företag tillsammans med sin pappa. Och företagandet sträcker sig långt tillbaka i familjearvet.

Läs merArrow-right
Joachim Ling

Ling Fritid

26/09/2022

Joachim Ling är född och uppvuxen i Gnosjöandans vagga. Sedan ett par år tillbaka driver han Ling Fritid som kombinerar ett av hans stora intressen med en affärsidé inom besöksnäring.

Läs merArrow-right