Eldsjäl som återvänt hem skapar förutsättningar för inflyttade att stanna efter studier

Isak Nilsson och Elias Anderson

11/12/2023

Isak Nilsson är engagerad inte bara i företaget Zal-produkter och i Ski Team Göhlin, utan även i andra föreningar. Det märks att han är glad för hembygden. Isak är född och uppvuxen här i Gnosjö. Hans entusiasm smittar.

För Elias Anderssons del var det inte enkom skidorna, som fick honom att stanna i Gnosjö. Han visste inte riktigt vad han skulle göra efter gymnasiet och då fanns Isak där.

Sammanhållning och nätverkande utmärker Gnosjö

- Jag brukar säga ”Ta det lugnt”. Testa att bo här i Gnosjö ett tag. Här kan du både jobba och träna. Här är så bekvämt om man tittar på logistiken. Här finns inga köer. Gnosjö är lite speciellt, här finns så många industrier. Men det är inte bara mängden industrier utan nätverkandet och samarbetena som gör Gnosjö speciellt. Det finns överallt, i föreningarna, i kyrkorna och bland företagen. Man resonerar mycket kring företagens utveckling. Allt är bra så länge de stannar i Gnosjö. På något vis är det en samhörighet här. Vi känner alla till varumärket ”Gnosjö” och Gnosjöandan.

Industrin där Isak arbetar har elva anställda där det kommer folk från flera olika kulturer.

- Här möts vi tillsammans. Det är lättare på ett litet företag att integreras. Det blir inga grupperingar. Här finns bland annat en kille från Vietnam. Han har arbetat här i åtta år och hade sin första sjukdag förra veckan. Det är inte så att vi vill att folk ska komma sjuka till jobbet men Elias är elitåkare. Det funkar inte om han drar på sig förkylningar om han ska träna och hålla sig i toppform.

Närhet till jobb och träning

Elias berättar hur hans liv ser ut. Han bor tillsammans med andra åkare i Teamet alldeles intill järnvägen.

- Jag arbetar 70 procent här. Antingen börjar jag dagen med träning eller så tar jag träningen efter att jag kommit hem. Främst är det skidåkning på rullskidor när det inte är skidsäsong. Men det blir också löpning, cykling och styrketräning. Den mesta träningen tar jag på Klubben.


Isak inflikar.

- Där finns kompisarna. Vi tränar tillsammans, duschar tillsammans och tar en pasta ihop. Vi tyckte att vi hade det mycket bra innan på Töllstorpshallen. Men vi har fått det ännu bättre. Klubben by Göhlins har blivit en samlingsplats. Nu har den funnits i ett och ett halvt år, sen sommaren 2022. Det är tack vare Emil Göhlin och hans syskon att den kom till. Emil var iväg och utbildade sig i USA. Jag kom inte riktigt lika långt iväg, utan drog bara till Jönköping. Först studerade jag på folkhögskola och sen på Tekniska högskolan, så jag är högskoleingenjör. När jag vände hem var fokuset på arbete. Successivt har jag engagerat mig i föreningar och i Missionskyrkan. Även i kyrkbänkarna talar man om företagande. Jag tror att Gnosjö har förändrats en del. Man är mer öppen idag, även mer öppen för att man är olika.

Elias har ett par bröder, som också valt att stanna i Gnosjö efter gymnasiestudierna. De är också skidåkare.

-Jag trivs väldigt bra här, mycket på grund av Isak. Jag kom enkom hit på grund av skidgymnasiet, men på grund av honom och jobbet har jag stannat.

Skidelit 2020 2

Isak avslutar vårt samtal.

- Det är lite speciellt med idrotten här. Elias bröder Edvin och Isak har även de gått på skidgymnasiet. De har också fastnat här. Även de har provat vingarna någon annanstans, men har kommit tillbaka. Här kan man trivas. Jobben finns här. Det är superhäftigt med träningsmöjligheterna, nätverkandet… det enda som är lite kämpigt är boendet. Men det brukar lösa sig så småningom. Här får man det sociala. Man träffar vännerna i affären, men man får också lugnet och naturen. Här finns Store Mosse, Isaberg… Här finns ett stort utbud. Du har Hestraviken, Höganloft, Värnamo, Gislaved, Jönköping, Borås och Göteborg inom räckhåll. Det är inte ovanligt att folk åker till Göteborg över helgen. Jag känner att det är en häftig tid. Jag ser att man vänder sig hit just nu. Investeringarna i Klubben till exempel har gett effekt.

Joel Björnlinger2

Joel Björnlinger valde Gnosjö för skidåkningen, gemenskapen & entreprenörskapet

20/11/2023

Här finns jobb direkt efter gymnasiet, skidkompisarna, möjligheten att starta företag och en fin tjej. Valet var att flytta hit var enkelt.

Läs merArrow-right
Jessica.Johansson

Kärleken och jobbet fick Josefine Johansson att flytta hit

16/11/2023

Det var inte svårt för Josefine att ta steget att lämna Örebro för Gnosjö. Här fanns inte bara en discgolfbana, utan också närhet till naturen och kärleken.

Läs merArrow-right
Gnosjöandan Linda Fransson

Linda Fransson

23/11/2022

Linda Fransson är uppvuxen på det numera medelstora familjeföretaget Gnosjö Automatsvarvning. Ja, alltså bokstavligen uppvuxen på företaget. Hon föddes nämligen samma dag som köpet av bolaget gick igenom.

Läs merArrow-right
Madelene Berg Gnosjöandan

Madelen Berg

24/10/2022

Madelen Berg är född och uppvuxen med Gnosjöandan. I den andan har hon drivit företag tillsammans med sin pappa. Och företagandet sträcker sig långt tillbaka i familjearvet.

Läs merArrow-right