
Så ska gymnasieskolorna hjälpa unga att få upp ögonen för nya branscher
Regeringen har beslutat att landets gymnasieskolor ska samarbeta mer med varandra för att kunna erbjuda utbildningar som leder till jobb eller vidare studier.
22/05/2025
Detta är viktigt inte minst för Gnosjöregionen som har ett stort behov av personer med rätt färdigheter.
Johanna Davidsson, gymnasiechef på Gnosjöandans kunskapscenter, GKC, menar att tanken med reformen är god och att det antagligen kommer att leda till att fler unga kommer i arbete efter avslutad utbildning.
– Vi måste fortsätta att jobba för att eleverna ska få upp ögonen för de branscher där jobben finns. Vi önskar att vi haft fler sökande till framförallt våra yrkesprogram. Idag finns branscher där behovet är väldigt stort och där det är brist på arbetskraft. Bristen finns främst inom industri, teknik samt inom vård och omsorg. GKC har en lång tradition av att samarbeta med näringslivet för att anpassa utbildningarna till branscher som behöver arbetskraft.
Det behövs fler som väljer industriella utbildningar
– Här på GKC hade vi gärna sett fler som sökt till vårt industritekniska program. Vi är medvetna om behovet av medarbetare med rätt utbildning inom industrin. Det har varit en god tanke att dimensionera utbildningarna, utmaningen kvarstår i att ungdomarna ska få upp ögonen mot yrken där de kan få jobb efter avslutad utbildning. Den nya reformen har än så länge inte inneburit så stora förändringar för GKC.
Samarbete mellan gymnasieskolor ger möjligheter för fler
Men Johanna tycker att det är klokt att tänka kring hur skolor kan samarbeta mer. GKC samarbetar med tre närmaste kommunerna, nämligen Gislaved, Värnamo och Vaggeryd.
– De elever som börjar hos oss nu i höst är de som först blir berörda. Reformen ger oss möjligheterna att nyttja kompentenserna vi har på skolorna bättre. Till exempel att en elev har möjlighet att läsa en kurs hos en samverkande skola, om skolan i hemkommunen inte har möjlighet att erbjuda den.
Praktik under gymnasietiden är en stor fördel
På yrkesprogrammen finns APL, arbetsplatsförlagt lärande, som är minst femton veckor under elevernas utbildningstid. Barn- och fritidsprogrammet är ett lärlingsprogram, så där är eleverna baserade på en arbetsplats.
– Vi har också praktik en dag i veckan för våra elever som läser sista terminen på ekonomiprogrammet. Vi hoppas att fler företag är intresserade av att ta emot praktikanter. Vi upplever att det varit utmaningar att hitta praktikplatser för flera av våra program, men hoppas att näringslivet ser sin chans att knyta kontakt med eventuell framtida medarbetare.
Nya arbetssätt för att hjälpa eleverna att välja
Sedan något år tillbaka har GKC satsat på att introduktionsprogrammets elever får möjligheten att läsa kursen grundläggande vård och omsorg.
– Detta gjorde att fler valde vård- och omsorgsprogrammet. Jag tror även att pandemin bidragit till att fler fått upp förståelsen för vårdyrken. Grundskolorna i kommunen gör också en fin insats, genom att de informerar våra ungdomar om möjliga karriärvägar, säger Johanna.
Fler nyheter

High Chaparral´s Countryfestival pågår i tre dagar.
26/05/2025På Countryfestivalen hos High Chaparral kommer du garanterat att trivas in den härliga atmosfären som musikstilen erbjuder.
Läs mer
Armin brinner för de unga i bygden
14/05/2025Han är uppvuxen i Iran men flyttade till Växjö för åtta år sedan. Planen var att bli byggnadsingenjör. Men efter att ha gått igenom en mörk period, bestämde han sig för att ägna livet åt att hjälpa andra.
Läs mer
Nissafors stationshus öppnar upp på nytt
07/05/2025För några år sedan valde Petra Linderson och hennes man Ransom Edison att lämna palmerna på Hawaii och köpa det gamla stationshuset i Nissafors. Nu startar de upp kafé Kråksången i huset.
Läs mer
Unga Akademiker vill öka antalet hemvändare
30/04/2025En duktig sommarjobbare eller exjobbare ger företagen en injektion av färsk kunskap och chansen att knyta till sig framtida medarbetare. På sikt kan det göra att fler senare i livet väljer att flytta tillbaka.
Läs mer